Klinik Egzersiz

Klinik Egzersiz Nedir, Faydaları Nelerdir?

Obezite, diyabet gibi metabolik hastalıklar, ya da kanser, kardiyovasküler problemler gibi diğer kronik sağlık problemlerinin tedavisinde ve cerrahi müdahale sonrası tamamlayıcı tedavi destekli uygulanan harekete dayalı aktivite programlarının tümüne klinik egzersiz denilmektedir.

Klinik Egzersiz Nedir?

Klinik egzersiz obezite, diyabet, tansiyon yüksekliği, yüksek kolesterol,kanser, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara sahip hastaların ağrı, adım atamama, hareket kabiliyetinde kısıtlılık, zor nefes alma gibi hastalığa bağlı semptomların azaltılması için klinik ortamda uygulanan egzersiz programlarının tümüdür. Klinik egzersiz hastaların günlük hayata katılım sağlamaları ve hareket kabiliyet fonksiyonlarını yeniden kazanabilmeleri için kontrollü bir şekilde uzman fizyoterapistler tarafından gerçekleştirilmektedir. Klinik egzersiz programlarını diğer programlardan ayıran en temel fark, klinik egzersizin hastalık semptomlarına bağlı olarak kişiye özel geliştirilerek mutlaka bir fizyoterapist kontrolünde gerçekleştirilmesi gerekliliğidir. Klinik egzersizin özellikle kronik hastalıklara bağlı semptomları azalttığı yönünde hastalar üzerinde olumlu sonuçlar elde edilmekte ve bu sonuçlar doğrultusunda kas iskelet sistemini güçlendirdiği, kasların kuvvetinin artırdığı ve vücut enduransını yani dayanıklılığını geliştirdiği ve esnekliğini sağladığı gözlemlenmektedir.

Klinik Egzersizin Amacı Nedir?

Manuel Terapi Ankara Sağlıklı Yaşam Merkezinde, klinik egzersiz pek çok farklı rahatsızlıklar üzerinde tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Klinik egzersiz özellikle kronik hastalıklara sahip hastalar üzerinde risk unsuru gözetmeden uzman fizyoterapistler kontrolünde gerçekleştirilerek, hastalığın komplikasyonlarını azaltmayı amaçlar ve hastanın günlük aktivite ihtiyacını karşılayarak kaliteli yaşam koşullarının yaratılmasına imkan tanır. Klinik egzersizde amaç, sağlıklı kas ve iskelet sistemi için kasların düzenli çalışmasını sağlamak ve bu şekilde vücuda esneklik kazandırmaktır. Ayrıca klinik egzersiz, vücudun kas aktivasyonunu ve eklem stabilitesini artırarak hastalar üzerinde koordinasyon ve iyileşme becerilerini artırır, yaralanma risklerini azaltarak ağrı eşiğini yükseltir ve dayanaklı bir vücut yapısı için gerekli zeminleri sağlar.

Klinik Egzersizin Faydaları Nelerdir?

“Sağlıklı bir vücut sağlıklı kas ve iskelet sistemi üzerine inşa edilir.” söyleminden yola çıkılarak düzenli ve doğru şekilde yapılan egzersizler kaliteli bir yaşam standardı için büyük önem teşkil ettiği gözlemlenmektedir. Klinik egzersiz özellikle kronik rahatsızlıkları olan ya da cerrahi operasyon geçirmiş hastalar üzerinde uygulanmakta ve tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak başarılı sonuçlar vermektedir. Şeker hastalığı ya da metabolik hastalıklar, kalp damar hastalıkları, nefes darlığından ileri gelen kronik hastalıklar, obezite ve cerrahi operasyonlar sonucu normal yaşantısına geri dönmek isteyen hastalar üzerinde klinik egzersiz programları başarılı bir şekilde yürütülmekte ve hastaların aktivite düzeyini koruyarak ilaç ihtiyacını azaltmaya çalışmaktadır. Klinik egzersiz kronik hastalıkların yanı sıra pelvik taban kaslarının güçlendirilmesinde yardımcı olduğu için hamilelik dönemi süresince anne adaylarına sıklıkla tavsiye edilmektedir. Klinik egzersiz ile karın kasları ve pelvik kasları üzerine anne adaylarına özel programlar hazırlanarak, doğum sonrası karın kaslarının güç kaybetmeden fiziksel fonksiyonlarına geri döndürülmesi amaçlanır. Klinik egzersiz programları vücuda güç ve esneklik kazandırmasından ötürü profesyonel sporcular ve düzenli spor yapan bireyler arasında da tercih edilen bir egzersiz metodudur. Spor yaralanmalarına karşı koruyucu özel egzersiz programlarına ek olarak olarak yürütülen düzenli ve sağlıklı beslenme programları ile klinik egzersiz, güçlü kas ve iskelet sistemi için başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Klinik Egzersiz Nasıl Uygulanır?

Manuel Terapi Ankara Sağlıklı Yaşam Merkezinde klinik egzersiz için gelen hastalar üzerinde hareket programlarına başlamadan önce detaylı bir tetkik ve muayene gerçekleştirilir. Bu muayene sırasında hastanın hastalık öyküsü dinlenir ve risk teşkil edecek unsurlar varsa gözden geçirilir. Hastaların hastalığa karşı verdiği fiziksel tepkimeler ölçümlenerek, komplikasyon şeması hazırlanır. Bu komplikasyon şemasında hastalığın hasta üzerinde belirleyici olan şikayetleri tespit edilerek, uzman fizyoterapistler kontrolünde klinik egzersiz ile yürütülecek tamamlayıcı tedavi egzersiz programı düzenlenir. Klinik egzersizlerin uzman fizyoterapistler kontrolünde uygulanması hastalığın seyri ve hastanın sağlıklı bir şekilde tedavisine devam edebilmesi için büyük önem teşkil etmektedir. Klinik egzersiz seansları esnasında hastanın nabzı, kan basıncı, kan şekeri ve kan oksijen düzeyi gibi parametreleri kontrol edilir ve hasta olası bir sakatlık riskine karşı korunarak kontrollü bir şekilde hareketlerin uygulanması sağlanır.

Klinik Egzersiz Programından Kimler Yararlanabilir?

Klinik egzersiz tüm bireyler için şart gözetmeksizin uygunluk gösteren bir program olması ile birlikte doğru postür ve koordinasyonlu olarak vücudun denge, güç, kontrol ve esnekliğini kazanmasına yardımcı olduğu için özellikle kronik vücut ağrıları yaşayan bireylere yoğun bir şekilde uygulanmakta ve ağrıların giderilmesinde başarılı sonuçlar vermektedir. Vücut kas yoğunluğunu arttırarak vücut performansında verimli bir grafik ivmesi oluşturan klinik egzersiz, yaralanmalara karşı vücudu daha dayanıklı ve dirençli olmasına yardımcı olduğu için profesyonel sporcular arasında da tercih edilmekte ve uygulanmaktadır. Klinik egzersiz ayrıca kas iskelet sistemi, boyun, omurga ve pelvis yaralanması yaşayan kişiler arasında da yaygın bir şekilde kullanılmakta, hastaların yaşam kalitelerini artırmada büyük fayda göstermektedir. Özellikle son dönemlerde anne adayları arasında tercih edilen bir egzersiz metodu olan klinik egzersiz, pelvik ve karın kaslarını güçlendirerek hamilelik sonrası oluşabilecek vücut deformasyonlarının ve kas kayıplarının önüne geçmektedir.
WhatsApp ile Bilgi Al
Ara Bilg Al 0539 956 94 05