Pet Fizyoterapi

Köpeklerde Fizyoterapi Nedir ve Evcil Hayvanım İçin Ne Yapabilirim?

Köpek fizyoterapisi, bilimsel araştırmalara dayalı olarak yürütülen bütüncül bir terapidir. Günümüzde başarı ile uygulanan köpek fizyoterapisi yöntemlerinin tüylü dostlarımızın ameliyat sonrası iyileşmelerinde, yumuşak doku yaralanmalarında ya da omurga  hareketliliğinin ve sağlığının artırılmasında önemli ölçüde katkı sağladığı kanıtlanmaktadır.

Pet Fizyo Ankara

Köpek Fizyoterapisi Nedir?

İnsanlar gibi köpekler de bir omurgaya sahip olduklarından fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına onlar da ihtiyaç duyarlar. Köpeğiniz yaralanma veya ameliyattan sonra bir iyileşme sürecine giriyorsa, köpek fizyoterapisi genellikle bu iyileşme sürecinde izlenecek bir sonraki adımdır. Köpek fizyoterapisi ya da köpek fizik tedavisi insanlar için kullanılan aynı teknik ve yöntemlerin bir uyarlamasıdır. Amaç hareketliliği, işlevi ve genel yaşam kalitesini artırırken ağrıyı azaltmaktır. 

Köpek Fizyoterapisi Teknikleri Nelerdir?

Köpek fizyoterapisinin mutlaka uzman  bir fizyoterapist tarafından gerçekleştirilmesi tüylü dostlarımızın sağlığı ve tedavinin güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır. Köpek fizyoterapisinde yürütülen uygulamalar manuel terapi ve terapötik egzersiz olarak iki farklı kategoride yürütülmektedir. 

Manuel terapi omurga ve yumuşak doku yaralanmaları üzerine uygulanan el manipülasyonlarını içerirken, ağrıyı azaltmaya odaklanmaktadır. Terapötik egzersizler ise tüylü dostlarımızın hareketliliğinin, işlevselliğinin ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik egzersiz uygulamaları sunar. 

blank

Köpek Fizyoterapisinde Manuel Terapi Nasıl Uygulanır?

Köpekler için manuel terapi, tüylü dostlarımızın eklem, kas ve diğer yumuşak dokularının hareketini iyileştirmek için kullanılan fizik tedavi tekniklerini ifade eder. Köpeklerde uygulanan manuel terapi yöntemleri, tüylü dostlarımızın sağlık durumları ve şikayetlerine göre farklı teknik ve uygulamalar içermektedir. 

Köpeklerde Eklem Mobilizasyonu Nedir?

Köpeklerde, pasif hareket aralığını artırmak ve eklem hareketliliğini sağlamak için uygulanan manuel terapi yöntemlerinden biri eklem mobilizasyonudur. Bu yöntem uygulamasında, patili dostumuz bir sedye üzerinde uzanırken, uzman fizyoterapistler eklemleri, el manipülasyonları ie hareket aralıkları boyunca hareket ettirir. 

Eklem mobilizasyonu, köpeklerde kas ve eklem sıkılığını önlerken, kıkırdak dokunun korunmasına yardımcı olan kan akışını, lenfatik akışı ve eklem sıvısı üretimini artırır. Köpek fizyoterapisinde uygulanan eklem mobilizasyonu aynı zamanda eklem yağlanmasını artırarak, eklem yapılarının güçlenmesine yardımcı olur. 

Köpek Fizyoterisinde Masaj Ne İşe Yarar?

Köpek fizyoterapisinde iyileşme halini hızlandırmak için uygulanan bir diğer yöntem de masajdır. Köpeklere uygulanan masaj, yalnızca etkilenen bölgeyi değil, tüm vücutta iyileşmeyi teşvik etmek ve yatıştırmaya yardımcı olmak için dokunmanın iyileştirici gücünün kullanan bir tür manuel terapidir. 

Köpek fizyoterapisinde uygulanan masaj teknikleri, tüylü dostlarımızda ağrıyı, şişliği, stresi ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olurken aynı zamanda kan dolaşımını olumlu yönde düzenleyerek, kas tonunun korunmasını sağlar. Köpeklere uygulanacak masaj terapinin mutlaka uzman bir fizyoterapist gözetiminde yapılması sağlıklı bir iyileşme süreci ve güvenlik bakımından esas kabul edilmektedir. 

blank

Köpek Fizyoterapisinde Diğer Manuel Terapi Teknikleri Nelerdir?

Köpek fizyoterapisinde uygulanan bir diğer manuel terapi tekniği eklem mobilizasyonu ve traksiyondur. Bu yöntem  ağrının azaltılması ve normal hareket aralığının yeniden kazandırılmasına odaklanmaktadır. Ağrı ve gerilimi serbest bırakmak için uygulanan tetik nokta tedavisi de kaslardaki ve fasyadaki tetik noktalara veya düğümlere doğrudan el ile basınç uygulamayı içerir.

Köpeklerde uygulanan manuel terapi yöntemlerinde başvurulan diğer bir yöntem olan miyofasyal gevşeme,  daha geniş bir miyofasiyal bağ dokusu alanı boyunca sürekli ve hafif seviyede el ile baskı uygulayarak eklem hareketliliğini eski haline getirmeyi ve ağrıyı ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. 

blank

Köpek Fizyoterapisinde Terapötik Egzersiz Nedir?

Terapötik egzersizler tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de kas-iskelet sistemine ait bozukluğun düzeltilmesi ya da hareket fonksiyonun geliştirmesine yönelik tasarlanan fiziksel aktivitelerin planlı performansını ifade etmektedir. 

Köpeklerde Yürüyüş Egzersizleri Nedir?

Köpek Fizyoterapisinde uygulanan yürüyüş egzersizleri dayanıklılık ve güç oluşturmak, aynı zamanda hareketliliği artırmak için başvurulacak en basit ve temel terapötik egzersiz biçimidir. Köpeklerde yürüme egzersizleri, patili dostlarımızın ayakta durma ve yürüme yeteneğini geliştirmeyi destekler. Erken iyileşme döneminde bu yürüyüşler kontrollü bir tasma yürüyüşü gibi basit egzersizler olabilirken, fizik tedavi süreci ile birlikte yokuş yukarı yürüyüşler ya da merdivenlerden inip çıkma gibi hareketlerle desteklenebilmektedir.

Köpeklerde Arka Ayak Üzerinde Duruş Egzersizleri Ne İşe Yarar?

Arka ayaklar üzerinde duruş tekniği köpek fizyoterapisinde klasik bir terapötik egzersiz türüdür. Patili dostlarımızın çekirdek bölgesini güçlendirmek ve dengelerini geliştirmelerine yardımcı olmak için kulanılmaktadır. Arka ayak üzerinde duruş egzersizlerinde köpeğin ön ayaklarından tutularak ayakta durabilmesine yardımcı olup ne kadar bu pozisyonda kalabildiği ölçümlenir. Arka ayak üzerindeki duruş egzersizi düzenli olarak yaptırılarak denge durma süresinin uzatılması hedeflenmektedir. 

blank

Köpek Fizyoterapisi Neden Uygulanmalıdır?

Köpeğinizi fizik tedaviye teşvik etmek özellikle bir ameliyat ya da yaralanma sonrası oluşan rahatsızlığı gidermenin en sağlıklı ve güvenli yoludur. Köpek fizyoterapisi patili dostlarımıza hareketlilik, esneklik , eklem gücü ve denge gibi pek çok fayda sunabilmektedir. Evde kolay egzersizler ile devam ettirebileceğiniz köpek fizyoterapisinde uygulamaların mutlaka uzman bir fizyoterapist tarafından yapılması tedavin sürecinin sağlıklı ve başarılı ilerlemesinin en temel unsurudur. 

WhatsApp ile Bilgi Al
Ara Bilg Al 0539 956 94 05