20 Kas Reformer Pilates ve Reformer Pilatesin Faydaları
Reformer Pilates, Pilates’in kurucusu Joseph Pilates tarafından savaşta yaralanan askerler için kurduğu bir düzenektir. Tabii ki günümüzdeki reformer aleti Joseph Pilates’in kullandığı aletten çok daha gelişmiş bir durumdadır. Reformer, cadillac, chair, barrel gibi mekanik cihazlar ile kas kuvveti ve esnekliği üzerine çalışılabilmektedir.
Reformer aleti, vagonu ileri geri hareket ettirirken direnç oluşturmak için farklı ağırlıklı yay kombinasyonlarını kullanan yatak benzeri bir çerçeve üzerindedir. Bir reformer aleti kullanarak güçlü kaslar oluşturmaya yardımcı olarak küçük kas gruplarını da hedefleyebileceğiniz anlamına gelir.
Minderde mümkün olandan daha fazla egzersiz yapabilir ve oturarak, sırt üstü veya yan yatarak dizlerinizin üzerinde dengede durmaya ve ayaklarınızı kullanmaya kadar çok çeşitli hareketlerle çalışabilirsiniz.
Reformer pilatesin faydaları nelerdir?
- Omurga problemlerini azaltır ve iyileştirir.
- Esneklik kazandırır.
- Pelvik taban kaslarını güçlendirir.
- Vücudu sıkılaştırır, şekillendirir.
- Kas yoğunluğunu artırır.
- Hareket kabiliyetini arttırır.
- Omuz, sırt ağrısı, bel ağrısı problemlerine karşı önleyici tedavi niteliğindedir.
- Tembelleşmiş alt karın kaslarını çalıştırır.
- Vücudun daha dengeli olmasını sağlar.
- Kişinin dayanıklılığını arttırır.
- Konsantrasyon yeteneğini güçlendirir.
- Nefes ritmini düzenler.
- Genel postürü (duruşu) ve kambur duruşu düzeltir.
- Stresi azaltır.
- Aletli pilates sporcularda sakatlanma riskini en aza indirir.
- Kan dolaşımı hastalıkları ve eklem rahatsızlıklarının oluşmasını engeller.
Reformer pilates, matta yapılan pilatese oranla kişinin vücut ağırlığını farklı yaylarla desteklediğinden dolayı bu direnç sistemiyle kasların tam anlamıyla çalışması mümkün olur. Birebir eğitime olanak sağladığı için de kişiye özel ihtiyaçlar doğrultusunda düzenlenmiş bir program ile çalışılır.
100 ayrı egzersiz yapılmasına imkân veren reformer pilates aleti sayesinde kas dayanıklılığı, laktat toleransı, periferik eklem stabilitesi, kas kuvveti, denge, koordinasyon gibi sporculara yönelik önemli konular üzerinde çalışabilmek mümkündür.
Reformer pilates hareketlerinin amaçları nelerdir?
Reformer pilates egzersizleri ve hareketlerinin temelinde; vücudun esnemesini sağlamak, tüm kas gruplarını harekete geçirmek, denge merkezini düzeltmek ve yağ yakımını kolaylaştırmak vardır. Diğer yandan kas, eklem ve sırt ağrılarının azalması; kişiye esneklik ve koordinasyon becerisi kazandırılması da amaçlanmaktadır. Bu nedenle çok yönlü ve faydalı bir egzersiz sistemidir.
Reformer pilateste de diğer egzersiz yöntemlerinde olduğu gibi başlangıç, orta ve ileri seviye egzersizler kişinin ihtiyacı ve kapasitesine göre düzenlenmektedir. Bu egzersizlerin amaçları;
- Büyük kas gruplarını güçlendirmek
- Kas tonusunu iyileştirmek ve kilo kaybına yardım etmek
- ‘core’ kas gücü oluşturmak
- Esnekliği ve hareket açıklığını artırmak
- Dengeyi ve stabiliteyi geliştirmek
- Zihni odaklamaya yardımcı olmaktır.
Reformer pilates egzersiz örnekleri
Köprü egzersizi: Sırtüstü reformerın üstüne yatılır. Topuklar, birbirine paralel şekilde barın üstüne konulur. Hazırlanırken nefes alınır, her omur tek tek yukarı doğru kaldırılır, bu arada nefes verilir. Kalçadan başlayarak göğüs kafesinin üst kısmına, kürek kemiklerinin ortasına kadar omurga yukarıya doğru kaldırılır, ayaklardan güç alınarak reformer geriye doğru dizler düz olana kadar itilir. Kalça yere koyulur ve reformer nefes verirken kapatılıp başlangıç pozisyonuna dönülür.
Bacak egzersizi: Sırtüstü reformerın üstüne yatılır. Topuklar birbirine yakın ve paralel, ayaklar dışa dönük duruştayken bara yerleştirilip geriye doğru itiş yapılır. Hazırlanırken nefes alınır, itiş yapılırken nefes verilir.
Kol egzersizi: Dizler üzerinde reformer üzerine oturulur. Ellere strapslar (elcikler) geçirilir ve dirsekler düz tutulur. Nefes alınır; dirsekler bükülürken nefes verilip tekrar dirsekler düz pozisyona dönülür.
Reformer pilates ile zayıflanır mı?
Reformer pilates ve uygun beslenme programı ile hem zayıflama hem de sıkılaşma olabilmektedir. Aletli pilates kişinin sorunlu bölgelerine yoğunlaşabilmesini yani bölgesel çalışabilmesini sağlar. İncelmek istediğiniz bölge üzerinde sıkı bir çalışma yaparak forma girebilirsiniz. Reformer pilatesin yararları arasında hızlı yağ yakmak da vardır. Kalori yakma oranınız artar ve kaslarınız güçlenir. Aletli pilatesin yararları arasında alt karın kaslarını güçlendirmesi de yer alır. Özellikle doğum sonrası göbek sarkıklığından şikâyeti olanlar için iyi bir çözüm olacaktır. Tüm kas grubu çalıştığı için vücut orantılı bir şekilde incelir.
Kimler fizyoterapist eşliğinde pilates yapmalı?
Pilates, uzun yıllardır insanların vücutlarında gelişmiş güç ve çevikliğin ortaya çıkarmasına yardımcı olan popüler bir egzersiz şekli olmasına rağmen, son zamanlarda bir yaralanma rehabilitasyonu biçimi olarak popüler hale geldi.
Günlük yaşamlarımızı sürdürürken, vücudumuzun yanlış yaptığı şeyleri hemen hemen hiç fark etmeyiz çünkü bunlar bize anında acı vermezler. Ancak yüzeyin altında, ayakta durma, yürüme, oturma, uyuma ve egzersiz yapma şeklimiz vücudumuzdaki kas dengesizliklerine katkıda bulunabilir.
Örneğin, yürürken bel kaslarınıza çok fazla baskı uygulamak, pelvik kaslarınızı zayıflatabilir ve vücudunuzu uyumsuz bırakabilir. Pilates, bu sorunları çözmek için çalışır, vücudunuzun çekirdeğinin daha güçlü olmasına ve omurganızın ve pelvisinizin hizalanmasına yardımcı olur.
Fizyoterapist eşliğinde klinik pilates bir rehabilitasyon şekli olarak dünyaya yayılmıştır ve faydaları açıktır. Egzersizlerin her bireyin özel ihtiyaçlarına göre kolayca değiştirilebilmesi, pilatesi rehabilitasyon olarak kullanan her hastanın mümkün olan en iyi tedaviyi alması anlamına gelir. Hastalar kendi hızlarında ilerleyebilirler ve belirlenmiş kurallarla aceleye gelmezler. Vücutlarının izin verdiği oranda iyileşmelerine ve güçlenmelerine yardımcı olunur.
Fizyoterapist eşliğinde yapılan pilatesin farkı nedir?
Tipik bir pilates seansında veya sınıfında yer alan egzersizler, genel hareketi geliştirmeye, gücü artırmaya ve hastaya vücudunda daha fazla kontrol sağlamaya odaklanacaktır. Sadece bir mat değil, ekipman ve makineler kullanan reformer tabanlı pilates de dahil olmak üzere pilates, bir hastanın çekirdek stabilitesini ve genel gücünü geliştirmesine gerçekten yardımcı olabilir.
Fizyoterapist eşliğinde klinik pilates, pilatesten farklıdır, çünkü herkesin aynı şekilde çalışmasını sağlamak yerine, bireyin özel yaralanmalarını ve fiziksel ihtiyaçlarını dikkate alır. Fizyoterapistler, fizyoterapi ve egzersiz fizyolojisi konusunda uzman bilgisine ve eğitime sahiptir, yani hangi pilates egzersizlerinin hangi hastaya en uygun olduğunu analiz edebilir ve rutinlerini bu ihtiyaçlara göre değiştirebilirler.
Standart pilates uygulamasında bulunmayan bu ek klinik bilgi, hastaların klinik bir değerlendirmeye tabi tutulabileceği ve oradan problem alanlarının tam olarak nerede olduğu söylenebileceği ve bunları geliştirmek için tam olarak hangi egzersizlere odaklanmaları gerektiğinin gösterilebileceği anlamına gelir. sorunlar. Fizyoterapist eşliğinde klinik pilates, standart pilateste bulunmayan bir kişiselleştirme sunar.
- Reformer Pilates ve Reformer Pilatesin Faydaları - Kasım 20, 2021
- Özel Fizyoterapist Eşliğinde Fizik Tedavi - Ekim 5, 2021
Sorry, the comment form is closed at this time.